Example:

Quiz on Swami vivekananda for all competitive Examinations.

quiz on swami vivekananda: Welcome to my blogs! In this post we will learn about quiz on swami vivekananda and its related all MCQs for competitive examinations.

Table of Contents

Q1. Who was swami Vivekananda?
A. Poet
B. Politician
C. Philosopher
D. Actor

Ans: Philosopher

जरूर पढ़ें : 6 जुलाई 2025 के महत्वपूर्ण करंट अफेयर्स

Q2.When was Swami Vivekananda born?
A. 15 August 1860
B. 12 January 1863
C. 15 August 1870
DS. 20 January 1875

Ans: 12 January 1863

Q3.In which city was Swami Vivekananda born?
A. Kolkata
B. Delhi
C. Mumbai
D. Asansol

Ans: Kolkata

Q4.What was the childhood name of swami Vivekananda?
A. Vivekanand Dutta
B. Narendranath Datta
C. Swami Narayan
D. None of these

Ans: Narendranath Datta

Quiz on Swami vivekananda for all competitive Examinations.
Quiz on Swami Vivekananda

Q5.What is Swami Vivekananda’s mother’s name?
A. Bindeshwari devi
B. Bibha devi
C. Bhuvaneshwari Devi
D. None of these

Ans: Bhuvaneshwari Devi

Q6.Who was the Guru of Swami Vivekananda?
A. Ravindranath Tagore
B. Bankimnath Chatterji
C. Ramkrishna Paramhans
D. Swami Gokulnath

Ans: Ramkrishna Paramhans

Q7.Who were the best friends of Swami Vivekananda?
A. Subhash Chandra Bose
B. Ajit Singh
C. Subodh Dutta
D. Vishwanatha Dutta

Ans: Ajit Singh

Q8.Who was the father of swami Vivekananda?
A. Ashwini Dutta
B. Ajit Singh
C. Subodh Dutta
D. Vishwanatha Dutta

Ans: Vishwanatha Dutta

swami vivekananda gk questions

Q9.When was swami Vivekananda addressed at Chicago for the World Parliament of Religion?
A. 1863
B. 1893
C. 1870
D. 1875

Ans: 1893

Q10.Who established the Ramakrishna Mission?
A. Raja Ram Mohan Rai
B. Swami Vivekananda
C. Ravindranath Tagore
D. None of These

Ans: Swami Vivekananda

Q11.In the Chicago World Parliament of Religion, Swami Vivekananda represented which religion of India?
A. Christian Religion
B. Sanatan Dharma
C. Muslim Religion
D. Sikh Religion

Ans: Sanatan Dharma

Q12.Which family did Swami Vivekananda belong to?
A. Hindi
B. Bengali
C. Bhojpuri
D. Maithili

Ans: Bengali

Q13.Who was the president of the World Parliament of Religions in 1893?
A. George Bush
B. George Washington
C. John Henry Barrows
D. John Michel

Ans: John Henry Barrows

Q14.When is National Youth Day celebrated every year?
A. 05 July
B. 12 February
C. 12 January
D. 10 March

Ans: 12 January

Q15.National Youth Day is celebrated to commemorate the birth anniversary.
A. Rajaram Mohan Rai
B. Swami Dayanand Saraswati
C. Swami Vivekananda
D. Ravindranath Tagore

Ans: Swami Vivekananda

Q16.What is the profession of the father of Swami Vivekananda?
A. Doctor
B. Advocate
C. Teacher
D. Social Worker

Ans: Advocate

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top